Welkom op de weblog van .... M S D I R K D E G R O O T....


zaterdag 24 november 2007

De Kleine Jantjes



Zoals U waarschijnlijk wel weet, ben ik al meer dan 20 jaar lid van het Dordtse Zeemanskoor De Kleine Jantjes. Op de website van de ZD&O staat over “De Jantjes” het volgende verhaaltje

Zeemanskoor "De Kleine Jantjes" Dordrecht

In oktober 1987 bestond de Z.D. & O. 50 jaar en dat werd gevierd met een groot Jubileumfeest in schouwburg Kunstmin. De jubileumcommissie die deze avond organiseerde, had van tevoren ook bedacht dat Z.D.& O.-ers die een biertje drinken, vaak gaan (nou ja, proberen te) zingen. Er begint er ééntje, de rest valt bij, kent de tekst niet en het lied valt stil.
Binnen de commissie is toen bedacht om een aantal mensen de tekst op een papiertje te geven, er iemand voor te zetten die een teken geeft om te beginnen en aan het eind een teken om iedereen z'n waffel te laten houden. Deze samenwerking van zingende mensen lijkt dan een koor.
Uit de ledenlijst van de Z.D.& O is toen een selectie gemaakt van ca. 20 -25 personen. De
selectiecriteria waren: een grote bek hebben, bier lusten en gezellig zijn. Deze personen zijn aangeschreven met de mededeling, dat ze vanwege hun muzikale kwaliteiten werden
uitgenodigd om deel te nemen aan het koor "De kleine Jantjes" en dat een repetitie op een bepaalde datum zou plaatsvinden. Alle aangeschrevenen plus één kwamen die avond naar de repetitie, die éne had het van een kennis gehoord en was daarom ook maar meegekomen.
De 1e repetitie, die muzikaal werd ondersteund door Nol Luijten en geleid door de professionele dirigent Jacob van den Hout verliep zo goed, dat er voor de feestavond niet meer gevreesd hoefde te worden. Het optreden op de feestavond werd een succes: na het verzamelen van alle koorleden in de stemkamer van theater Kunstmin, werd eerst een harinkje gehapt, uiteraard met ui. Ook werd hier het inzingen gedaan, samen met een biertje om de haring weg te spoelen. Daarna volgde de opkomst voor het publiek: onze entree zal bij veel van de toenmalige gasten nog in het geheugen gegrift staan: een vrolijke groep in Jantjes-T-shirt gehulde en van papieren matrozenmuts voorziene kwekkende kerels, onderweg naar het podium. Sommige mensen herinneren zich nog de haringlucht die deze Jantjes mee de zaal in brachten .Onze dirigent Jacob, gehuld in pandjesjas en getooid met een bril met verlichting, stelde ons voor aan het publiek en leidde ons koor met succes door het optreden. Na deze schitterende jubileumavond en dit Jantjes-optreden, vonden een groot aantal zangers dat het zonde zou zijn om het bij dit éénmalige optreden te laten. Er is toen besloten door te gaan met het koor. De Kleine Jantjes en dat heeft er in geresulteerd, dat we nu al bijna 17 jaar een zeemanskoor binnen onze zeilvereniging hebben, waar door 63 personen om de 14 dagen wordt gerepeteerd en ca. 10 keer per jaar één of ander optreden wordt verzorgd.
Er bestaat een wachtlijst voor nieuwe leden, maar bij het aanvullen van koorleden gelden nog steeds dezelfde criteria als in 1987: gezellig zijn, een biertje lusten en een grote waffel hebben. Oh ja, er is nog een eis: elk Klein Jantje moet lid zijn van de Z.D. & O., wij noemen ons niet een echt koor, maar een groep zingende watersporters.



Intussen hebben we dit jaar het 20 jarig jubileum gevierd met een spetterend feest in de Pontonnier, voorafgegaan door allerlei gezellige feestelijke attracties en een optreden voor ons zelf in de Grote Kerk.

Het volgende hoogte punt in het bestaan van De Kleine Jantjes staat voor de deur. Namelijk het uitbrengen van onze tweede CD! U leest het goed, onze tweede CD. Dat gaat gebeuren op zaterdag 24 november 2007 in het Muziekcentrum van het Dordts Philharmonisch Orkest.
Wij hebben met z’n allen eendrachtig de longen uit ons lijf geoefend en wij zijn er van overtuigd, dat deze CD een oorverdovend succes zal gaan worden!
Ik hoop U hier later wat meer over te kunnen vertellen.



Meer foto's van de Kleine Jantjes?

Klik hier

Geen opmerkingen: